Yapay kalple 100 gün yaşadı

Avustralya’da Yapay Kalp İmplantıyla Taburcu Edilen İlk Hastaya Dair İcat

Avustralya’da kalp yetmezliği olan bir hasta, yapay kalp implantıyla dünyada bir ilki gerçekleştirerek hastaneden taburcu edildi. Operasyonu gerçekleştiren Avustralyalı doktorlar, hastanın gerçek bir kalp nakli olmadan önce 100 günden fazla hayatta kaldığını belirtti.

Avusturyalı doktor Daniel Timms tarafından icat edilen “BiVACOR” yapay kalp, manyetik levitasyon teknolojisi sayesinde sağlıklı bir kalbin doğal kan akışını taklit ediyor. İnsan kalbinin tamamen yerini alabilen dünyanın ilk implant kalbi olma özelliği taşıyan cihaz, araştırmacılar tarafından “tam anlamıyla klinik bir başarı” olarak değerlendiriliyor.

Henüz klinik çalışmanın erken aşamalarında olan bu implant, genellikle kalp krizi ve koroner kalp hastalığı gibi durumların yanı sıra; son evre çift ventriküler kalp yetmezliği durumunda olan hastalar için tasarlandı.

Her yıl dünya genelinde 23 milyondan fazla insan kalp yetmezliğiyle karşı karşıya kalırken, sadece 6 bin kişi donörlerden kalp nakli alabiliyor. Bu sebeple, Avustralya hükümeti 50 milyon dolarlık fon sağlayarak BiVACOR marka cihazın geliştirilmesine ve ticarileştirilmesine destek verdi.

Yapay kalp implantı ABD’de de kullanılmıştı

Amerikan menşeli BiVACOR yapay kalp, hastaların donör kalp beklerken hayatta kalmasını sağlayacak bir köprü olarak geliştirildi. BiVACOR’un uzun vadeli hedefi, hastaların kalp nakline ihtiyaç duymadan yaşamalarını sağlamaktı.

ABD’de geçen yıl yapılan beş implantasyonun ardından tüm hastalar, donör kalp nakli aldıktan sonra taburcu edildi. En uzun süre cihazla yaşayan hastanın hastanede 27 gün kaldığı belirtildi.

Avustralyalı hasta, organ nakli cerrahı Paul Jansz liderliğinde gerçekleştirilen bir operasyonla yapay kalp implantını aldı. 40’lı yaşlardaki hasta, şubat ayında yapay kalp ile hastaneden taburcu edilmiş ve Mart ayında donör kalp nakli gerçekleştirilmişti, bu süreçte 100 gün boyunca yapay kalp ile hayatta kalmayı başardı.

St Vincent’s Hastanesi’nde hastayı gözlemleyen kardiyolog Prof. Chris Hayward, BiVACOR yapay kalbinin kalp yetmezliği tedavisinde büyük bir ilerleme sağlayacağını belirterek, “Yakın gelecekte, donör kalp bekleyen veya bulamayan hastalar için yapay kalplerin önemli bir alternatif olacağını göreceğiz.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Hayvanseverlerden AYM önünde nöbet

Anayasa Mahkemesi’nin Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’na ilişkin talepleri görüşmesi üzerine, hayvanseverler AYM önünde nöbet başlattı.

Can Atalay’dan ‘Sırrı Süreyya Önder’ için veda mesajı

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, TBMM Başkanvekili ve DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in ölümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yıllarını verdiği, her türlü sıkıntıya katlandığı ‘barış’a ülkemiz tez zamanda kavuşsun. Onun arkasından yollayacağımız en büyük armağan ‘barış içinde yaşayan bir ülke’ olacaktır. Güle güle Sırrı abi… Seni unutmayacağız” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu: Yoksulluğumuzu dahi konuşamaz hale geldik

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, TBMM’deki grup toplantısında gündeme açıklamalarda bulunuyor.

Kocaeli’ndeki yangında 3 ev yandı; 2 itfaiye eri yaralandı

Kocaeli’nin Darıca ilçesindeki 2 katlı evde çıkan yangın, bitişikteki 2 eve daha sıçradı. Müdahale sırasında 2 itfaiye eri yaralanırken, 3 ev kullanılamaz hale geldi.

İsveç, savunma harcamalarını GSYİH’nin yüzde 3,5’ine çıkarmayı hedefliyor

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, NATO müttefiki devletlerin savunma harcamalarının Gayri Safi Yurt içi Hasılalarının (GSYİH) yüzde 3,5’ine çıkarılması yönünde karar alacaklarına inandığını söyledi.

İmamoğlu: Her zaman zulme meydan okudu Beyazıt, şimdi de meydan okuyacak

İmamoğlu: Her zaman zulme meydan okudu Beyazıt, şimdi de meydan okuyacak