Uzmanı anlattı: Ağız sağlığı beyni nasıl etkiliyor?

Uzman Diş Hekimi ve Ağız, Diş ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, ağız sağlığının beyin üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Özkan, ileri diş eti hastalıklarının yalnızca diş kaybına yol açmakla kalmayıp aynı zamanda beyin sağlığını tehdit eden bir enflamasyon kaynağı olduğunu belirtti.

DEMANS RİSKİ 2 KAT ARTIYOR

2024 yılında yapılan bilimsel araştırmalara göre, diş eti hastalıkları olan bireylerde demans riski 2 kat artıyor. Özellikle Porphyromonas gingivalis bakterisinin, alzaymıra neden olan amiloid plakları tetiklediği bilimsel olarak kanıtlandı. Diş kaybı yaşayan bireylerde hafıza performansının %35 düştüğü ve dikkat süresinin %28 azaldığı ortaya konuldu.

DİŞ SIKMANIN BEYİN ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Diş sıkma ve gıcırdatmanın (bruksizm) beyin sağlığına olumsuz etkileri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özkan, çiğneme sırasında çene kaslarının aktif kullanılmasıyla beyne daha fazla kan pompalanarak hafıza ve dikkat süresinin güçlendiğini, ancak aşırı diş sıkmanın bu faydayı tersine çevirdiğini belirtti.

BEYİN SAĞLIĞI İÇİN AĞIZ SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Prof. Dr. Özkan, ağız ve diş sağlığını korumanın beyin sağlığı için de kritik olduğunu belirterek şu tavsiyelerde bulundu:
?? Düzenli diş hekimi muayenesi yaptırın.
?? Eksik dişlerinizi implant veya uygun tedavilerle telafi edin.
?? Çürük dişlerinizi zamanında tedavi ettirin.
?? Diş eti hastalıklarının ilerlemesini önlemek için diş taşı temizliği yaptırın.
?? Sabah ve akşam 2’şer dakika dişlerinizi fırçalayın, diş ipi ve dil temizleyici kullanın.
?? Günde 10 dakika şekersiz sakız çiğnemek demans riskini %17 azaltıyor.
?? Çene egzersizleri yaparak beyin fonksiyonlarını destekleyin.

Diş sağlığınızı koruyarak beyin fonksiyonlarınızı güçlendirebilir, ilerleyen yaşlarda oluşabilecek nörolojik hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.