Uzmandan kurdeşen uyarısı: Besin tüketiminden sonra ilk 90 dakikaya dikkat

Besin Kaynaklı Ürtiker Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Besin kaynaklı ürtikerin 90 dakikada kendini gösterdiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Gülbiye Güler, bahar aylarında özellikle solunum yollarıyla vücuda alınan polenlerin ürtikere yol açtığını söyledi. Ürtiker derin dokuları tutarsa buna anjiyoödem denir. Anjiyoödemde hayati tehlike bulunabileceğinden acil müdahale gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Güler, dudaklarda, göz kapaklarında, el ve ayak tabanlarında şişmelerin meydana gelebileceğini belirtti. Besin kaynaklı ürtiker için en sık karşılaşılan gıdalar arasında paketli gıdalar, süt ve süt ürünleri, balık, deniz ürünleri, fındık, fıstık, çilek, muz, kivi, domates, çikolata ve baharatlar yer alıyor.

Akut ürtiker tedavisinde temel ilacın antihistaminikler olduğunu belirten Uzm. Dr. Güler, aynı zamanda tetikleyici faktörün belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, antistaminik tedaviye yanıt vermeyen durumlarda sistemik kortikosteroidlerin etkili olabileceğini söyledi. Farklı tedavi yöntemleri arasında fototerapi, kalsiyum kanal blokerleri, plazmaferez, IVIG ve kronik immünsupresif tedaviler de yer alıyor.

Ürtiker tedavisinde gıda ve gıda katkı maddelerinin tetikleyici olabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Güler, diyet günlüğü tutmanın ve şüpheli besinleri uzaklaştırmanın faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, fiziksel ürtikerlerde sıcak, soğuk, su ve güneşten kaçınmanın önemli olduğunu, yerel tedavide ise ılık veya soğuk banyo, duşlar, soğuk yaş pansuman gibi yöntemlerin faydalı olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.