Srebrenitsa’nın acısı hala taze! 7 kurbanın cenazeleri anıt mezara taşındı

Srebrenitsa Soykırımı Kurbanları Hala Defnedilmeye Devam Ediyor

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da katledilen 7 kurbanın yeşil çuhaya sarılı tabutları, defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşındı.

Srebrenitsa’nın Acısı Hala Taze!

1995 yılında Sırp güçlerince en az 8 bin 372 Boşnak sivilin öldürüldüğü soykırımın 30’uncu yıl dönümünde toprağa verilecek kurbanların cenazeleri, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasından omuzlar üzerinde çıkarılarak mezarlığa getirildi.

9 Temmuz’da yola çıkarak Potoçari’ye getirilen ve eski fabrika binasına konulan tabutların taşınması esnasında, kurbanların yakınları gözyaşı döktü. Buradaki birçok kurbanın yakını ve katliam tanığı, cenazelerin geçişi sırasında dua etti.

Toprağa Verilen Kurbanların Sayısı 6 Bin 772’ye Yükselecek

Srebrenitsa Soykırımı’nın 30’uncu yılında, yarın, kimlik tespiti yapılan ve ailesinin onay verdiği 7 soykırım kurbanı daha Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedilecek.

Potoçari Anıt Mezarlığı’nda 11 Temmuz’daki anma törenlerinde defnedilecek 7 kurbandan en gençleri, öldürüldüklerinde 19 yaşında olan Senajid Avdic ve Hariz Mujic. Bu yıl defnedilecek tek kadın ve en yaşlı kurban olan Fata Bektic ise öldürüldüğünde 67 yaşındaydı.

Bu yıl toprağa verilecek 7 kişinin isimleri şöyle sıralandı:

“Senajid Avdic, Hariz Mujic, Fata Bektic, Hasib Omerovic, Sejdalija Alic, Rifet Gabeljic, Amir Mujcic.”

Bu yılki törenin ardından anıt mezarlıkta toprağa verilen kurbanların sayısı 6 bin 772’ye yükselecek.

1995’teki Srebrenitsa Soykırımı

Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da 1995’te, Sırp güçler tarafından otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372’si götürüldükleri ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cesetleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü.

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz’da Potoçari Anıt Mezarlığı’nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı’nda şimdiye kadar 6 bin 765 kurban toprağa verilirken, 250 kurban ailelerin isteğiyle yerel mezarlıklara defnedildi. Srebrenitsa Soykırımı’nda hayatını kaybeden ve cenazesine ulaşılamayan 1000’den fazla kişi bulunuyor.

Related Posts

Türkiye’de savcıları harekete geçiren Grok, ABD’de arabalara yerleşiyor

Elon Musk’ın yapay zekâsı Grok, Türkiye’de kriz çıkarırken ABD’de Tesla araçlarına entegre ediliyor. Sürücünün komutlarıyla araç içi sistemleri yönetecek Grok, haftaya yollarda olacak. Türkiye’de ise hakaret ve nefret söylemleri nedeniyle yasaklanan sistemin akıbeti belirsiz.

Trump’ın ana dili İngilizce olan başkana İngilizce övgüsü sosyal medyayı yıktı!

Trump’ın, resmi dili İngilizce olan Liberya’nın Devlet Başkanı’na “İngilizceyi nerede öğrendin?” diye sorması sosyal medyada alay konusu oldu.

İstanbul’da sıcaklık alarmı: İlçe ilçe dereceler açıklandı, asfalt 50 dereceye çıkacak

İstanbul’da sıcak hava dalgası etkisini artırdı. Gölgede 35 dereceye ulaşan sıcaklık, asfalt yüzeylerde 50 dereceye kadar çıkacak. Meteoroloji ve AKOM, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığını duyurdu. Uzmanlar, 11.00 ile 17.00 saatleri …

ABD’de bir köyü sel vurdu: 2’si çocuk 3 kişi hayatını kaybetti

ABD’nin New Mexico eyaletinde sel meydana geldi. Yetkililer, selden etkilenen bir köyde 3 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Macron İngiliz Prensesi’ni görünce, kaşı gözü ayrı oynadı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Windsor Sarayı’ndaki akşam yemeğinde Prenses Kate’e göz kırpması sosyal medyada olay oldu. Eşi Brigitte’in soğuk tavrının ardından gelen bu jest, çiftin İngiltere ziyaretine damga vurdu.

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!

Bahçeli’nin ardından Erdoğan’dan da “İmamoğlu davası TRT’de yayınlansın” talebine yeşil ışık!