Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu 16. günde de sürüyor. Taraflar arasında şimdiye kadar yapılan müzakerelerde uzlaşı çıkmadı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekâtı 16’ın güne girdi. gününe girerken,
İki ülke arasındaki üst düzey ilk görüşme Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Kuleba arasında bugün Antalya’da gerçekleştirilmiş, zirveden uzlaşı çıkmamıştı.
Rusya Savunma Bakanlığı Ukraynalıların tahliyesi için her gün Moskova saati ile 10.00’dan itibaren Rusya’ya insani bir koridor açılacağını duyurdu. Ukrayna hükümeti daha önce Rusya’dan gelen bu yöndeki teklifi reddetmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da, Ukrayna’dan Rusya’ya insani koridor açılması yönündeki Moskova’nın önerisini “absürt” olarak nitelendirmişti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna’da Rus işgali nedeniyle insani durumun “alarm veren hızla kötüye gittiği” uyarısında bulundu.
CANLI ANLATIM
00.40 Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Ukrayna’da biyolojik ve kimyasal silahlar üretildiğine yönelik iddiaların doğru olmadığını bildirdi.
AB’nin “EUvsDisinfo” sitesinde, Ukrayna’da gizli laboratuvarlarda biyolojik silah geliştirildiği iddialarının “Rusya’nın devlet kontrolündeki medya aracılığıyla yürüttüğü dezenformasyon çabaları” olduğu belirtildi.
NATO Sözcüsü Oana Lungescu da sosyal medyadaki açıklamasında, “Kimyasal silahlarla ilgili yalanlar, Rusya’nın ölümcül dezenformasyon taktiklerinin parçasıdır. Gerçek, Kremlin’in Aleksey Navalnıy gibi muhaliflere karşı yasaklı kimyasal silahları kullandığıdır.” ifadesini kullandı.
00.30 ABD, Ukrayna’daki laboratuvarlara 200 milyon dolar yatırmış
ABD’li bir savunma istihbarat yetkilisi, ABD’nin 2005’ten bu yana Savunma Bakanlığı Kooperatif Tehdit Azaltma Programı kapsamında Ukrayna’daki laboratuvarlara 200 milyon dolar yatırım yaptığını belirtti ancak Rusya’nın ileri sürdüğü üzere ABD’nin Ukrayna’da biyolojik silah üretmeye çalıştığı iddialarını reddetti. Yetkili, Kiev’de Biyolojik Silahlar Sözleşmesi kapsamında kamuya duyurulmuş 5 laboratuvar bulunduğunu ve bunların aşı, tedavi, terapi ve hastalıkları teşhis gibi sivil amaçlarla kullanıldığını söyledi.
Bu laboratuvarların isimlerini veren yetkili, “Bunlar şarbon tularemisi, tüberküloz, botulizm, klasik domuz vebası, Kırım kanamalı ateşi, kuş gribi gibi Ukrayna’ya özgü olanlar başta olmak üzere insanlara ve hayvanlara bulaşan patojenlere bakıyorlar.” diye konuştu.
Yetkili, ABD Savunma Bakanlığının Kooperatif Tehdit Azaltma Programının biyolojik tehditlere yönelik Ukrayna’ya yatırımı olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Bu program kapsamında 2005’ten bu yana Ukrayna’da sağlık tesisi, laboratuvar ve teşhis merkezleri olmak üzere 46 kuruluşa 200 milyon dolar yatırım yaptık. Pentagon’un Kooperatif Tehdit Azaltma Programı, Ukrayna’da Sovyetlerin yıkılışından sonra parçası olan ülkelerdeki Sovyet dönemi yasa dışı biyolojik silahların ortadan kaldırılması kapsamında faaliyetlerine başlamıştı. Pentagon’un Ukrayna’da veya dünyanın herhangi bir yerinde biyolojik silah laboratuvarı bulunmuyor.”
Video haberler için YouTube kanalımıza abone olun