Navigasyon tembelleştiriyor mu?

İSTANBUL (İGFA) – Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon kullanımının beyinde olası etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Beynin navigasyon yeteneği üzerine konuşan Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, navigasyon ve yön bulma süreçlerinin insan beyni tarafından nasıl gerçekleştirildiği konusunda yapılan araştırmaların önemli bilgiler sunduğunu belirtti. Genellikle fMRI (fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme) ve PET (pozitron emisyon tomografisi) gibi görüntüleme teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen bu araştırmaların, hipokampustan uzun süreli mekansal hafıza ile ilişkilendirildiğini ve insanların çevrelerinde nasıl gezindiklerini desteklediğini gösterdiğini ifade etti.

YÖN BULMAK İÇİN MEKANSAL HAFIZAMIZ ÖNEMLİ…

Araştırmacıların keşfettiği gibi Nobel Ödülü sahibi olan kişiler, insanların konumlarını ve hareketlerini izleyen özel nöronlar olan ızgara/grid hücrelerinin varlığını ortaya çıkardı. Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, bu hücrelerin iç harita oluşturduğunu ve insanların bulundukları konumu hesaplama yeteneğine sahip olduğunu söyledi. Entorinal korteksin mekansal bilgiyi işlediği bir bölge olduğunu belirten Kefal, insanların çevrelerindeki belirgin özellikleri kullanarak yönlerini bulduklarını vurguladı.

Retrosplenial alanın (RSA), beyindeki limbik sistemin bir parçası olduğunu ve navigasyon süreçlerinde önemli bir rol oynadığını belirten Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “RSA, çevresel haritaların oluşturulmasına katkı sağlar ve yer hafızası ile yakından ilişkilidir. Bu alanın hasar görmesi, navigasyon becerileri ve mekansal hafıza açısından olumsuz etkiler doğurabilir.” şeklinde konuştu.

SÜREKLİ NAVİGASYON CİHAZI KULLANIMININ ETKİLERİ…

Navigasyon cihazlarının sürekli kullanımının, beyin yapısını ve navigasyon becerilerini etkileyebileceğine dikkat çeken Uzman Ergoterapist Ebru Şirin Kefal, “Sürekli navigasyon cihazları kullanan bireyler, kendi mekânsal haritalarını oluşturma ve yön bulma yeteneklerini azaltabilirler. Bu durum, hipokampus aktivitesi ile ilişkilendirilebilecek bir durumdur.” dedi.

Related Posts

Amazon’dan depo otomasyonunda çığır açan yenilik

Amazon, depo otomasyonunda önemli bir kilometre taşına ulaşarak bünyesindeki robot sayısını bir milyona çıkardı. Şirket, bu büyük sayının yanı sıra, robot filolarının verimliliğini artıracak yeni nesil üretken yapay zeka modeli DeepFleet’i de tanıttı …

Tarihi keşif: İlk kez bu kadar küçük bir ötegezegen keşfedildi

İnsanlık, evrenin derinliklerinde yepyeni bir gezegen keşfine tanıklık etti. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya’dan sadece 111 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde, şimdiye kadar doğrudan görüntülenen en küçük ötegezegeni ortaya çıkardı.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

Savunma Sanayii’nde devrim: İHA’lar gökten inmeyecek

Savunma Sanayii’nde devrim niteliğinde yeni İHA tasarlandı. İHA’lar artık güneş enerjisi ile günlerce havada kalabilecek.

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Endless Legend 2 erken erişim tarihini duyurdu

Amplitude Studios’un PC Gaming Show etkinliğinde duyurduğu Endless Legend 2, tamamen yenilenmiş dünyasıyla dikkat çekiyor. Oyun, denizlerin çekildiği ve yeni toprakların ortaya çıktığı yıkılmış bir evrende geçiyor. Şehir kurma, diplomasi, taktiksel …