Mart Ayı Yağış Miktarında Tarihi Düşüş

Türkiye’nin Mart Ayı Yağışları Rekor Düzeyde Düştü

Bu yılın mart ayında Türkiye genelinde yağışlar, normale göre %53 azalırken, geçen yıla göre ise %59 oranında düşüş yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2025 Yılı Mart Ayı Alansal Yağış Raporu verilerine göre, uzun yılların mart ayı ortalama yağış miktarı metrekare başına 61,2 kilogramdı.

Geçen yıl mart ayında bu rakam 69,5 kilogramdı. Ancak bu yıl aynı dönemde yağış miktarı yalnızca 28,8 kilogramda kaldı. Böylelikle yağışlar, normal seviyeye göre %53 ve geçen yılın aynı dönemine göre %59 azaldı.

Türkiye genelinde son 35 yılın en düşük mart ayı yağışı kaydedildi. Mart ayında yağışların büyük bir kısmında Ege Bölgesi’nde %80’den fazla azalma yaşanırken, Erzincan ve Erzurum’un kuzey kesimlerinde %40’ın üzerinde artış gözlendi.

Tüm bölgelerde, yağışlar normallerin altında gerçekleşirken, Ege Bölgesi’nde %79’a varan büyük bir azalma kaydedildi. Ege Bölgesi’nde yağışlar 65, Marmara Bölgesi’nde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde 35, Karadeniz Bölgesi’nde ise son 32 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Mart ayındaki yağışlı gün sayısı ise 6,4 olarak hesaplandı. Ankara’da metrekare başına düşen yağış en az 5,1 kilogram iken, en fazla yağış ise Tunceli’de metrekare başına 89,2 kilogram olarak ölçüldü.

Yağışlarda en fazla artış %35 ile Erzincan’da, en fazla azalma ise %91 ile Manisa’da gerçekleşti. Bazı illerde ise son 35 yılın en düşük mart ayı yağış miktarı kaydedildi.

1991-2020 yılları arasında Türkiye genelinde ortalama yağışlı gün sayısı 11,3 iken, bu yıl mart ayında bu rakam 6,4 gün oldu. Bazı bölgelerde yağışlı gün sayısı yer yer 1 güne kadar düşerken, bazı diğer bölgelerde 15-20 gün aralığında seyretti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Fatma Sevinç Çetin – Güncel

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.