Jüpiter’deki amonyak yağmurları bilim dünyasını şaşırtıyor

Jüpiter’deki “Mantar Topu” Dolu Fırtınaları Bilim İnsanlarını Şaşırtıyor

Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, atmosferik olaylarıyla bilim insanlarını şaşırtmaya devam ediyor. Son araştırmalara göre, Jüpiter’de amonyak ve sudan oluşan, sert bir buz kabuğuyla kaplı dolu fırtınalarının yaşandığı tespit edildi. Bu fırtınaların, Güneş sistemindeki diğer gaz devleri olan Satürn, Uranüs ve Neptün’de de meydana gelebileceği düşünülüyor.

3 BOYUTLU GÖRSELLEŞTİRME “MANTAR TOPU” DOLU FIRTINALARINI DOĞRULADI

“Mantar topu” fikri, ilk olarak NASA’nın Juno misyonu ve Dünya merkezli radyo teleskopları tarafından gözlemlenen amonyak gazının Jüpiter atmosferindeki eşit olmayan dağılımını açıklamak için 2020 yılında ortaya atıldı. Ancak, araştırmayı yürüten UC Berkeley öğrencisi Chris Moeckel, başlangıçta bu teoriye atmosfer koşulları nedeniyle şüpheyle yaklaştı. Üç yıl süren araştırmaların sonucunda, Moeckel ve danışmanı Imke de Pater tarafından oluşturulan Jüpiter’in üst atmosferinin 3 boyutlu görselleştirilmesi, mantar topu fırtınalarının varlığını doğruladı.

3 boyutlu görüntüleme, Jüpiter’deki hava sistemlerinin çoğunun sığ olduğunu ve gezegenin görünür bulut katmanının veya “yüzeyinin” yalnızca 10-20 km altına kadar uzandığını gösterdi. Ancak bazı hava olayları, troposferin çok daha derinlerinde meydana gelerek amonyak ve suyun yeniden dağılmasına neden oluyor.

Gezegen bilimci Tristan Guillot, fırtınalar sırasında oluşan güçlü yukarı yönlü hava akımlarının, küçük buz parçacıklarını bulutların çok yukarısına kadar taşıyabildiğini öne sürmüştü. Bu yüksek irtifada, amonyak buharıyla karışan buz parçacıkları, antifriz gibi davranarak buzu eritip sulu bir sıvıya dönüştürüyor.

Bu işlem sonucunda, büyük miktarda su ve amonyağı hapseden mantar topları oluşuyor. Bu mantar topları atmosferin derinliklerine doğru düşerken, beraberlerinde amonyağı da taşıyorlar. Bu durum, amonyağın Jüpiter’in üst atmosferinde neden kıt olduğunu açıklıyor.

Related Posts

Tarihi keşif: İlk kez bu kadar küçük bir ötegezegen keşfedildi

İnsanlık, evrenin derinliklerinde yepyeni bir gezegen keşfine tanıklık etti. James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Dünya’dan sadece 111 ışık yılı uzaklıktaki genç bir yıldızın çevresinde, şimdiye kadar doğrudan görüntülenen en küçük ötegezegeni ortaya çıkardı.

Microsoft, Xbox tarafında toplu işten çıkarmalara hazırlanıyor

Microsoft’un yeniden yapılanma süreci, özellikle Xbox ekibini sert bir şekilde vuracak gibi görünüyor. İşten çıkarmaların çoğunun Avrupa bölgesinde olacağı tahmin ediliyor.

Savunma Sanayii’nde devrim: İHA’lar gökten inmeyecek

Savunma Sanayii’nde devrim niteliğinde yeni İHA tasarlandı. İHA’lar artık güneş enerjisi ile günlerce havada kalabilecek.

Yeni yapay zeka hava tahminlerinde devrim yarattı: 5 bin kat daha hızlı

Microsoft’un geliştirdiği yeni yapay zekâ modeli Aurora, kasırga, kum fırtınası ve okyanus dalgaları gibi ekstrem hava olaylarını mevcut sistemlerden 5 bin kat daha hızlı ve daha doğru tahmin edebiliyor. 1 milyondan fazla saatlik küresel atmosfer verisiyle eğitilen Aurora, şimdiye kadar hava durumu modelleri için kullanılan en büyük veri setlerinden biriyle çalışıyor.

Endless Legend 2 erken erişim tarihini duyurdu

Amplitude Studios’un PC Gaming Show etkinliğinde duyurduğu Endless Legend 2, tamamen yenilenmiş dünyasıyla dikkat çekiyor. Oyun, denizlerin çekildiği ve yeni toprakların ortaya çıktığı yıkılmış bir evrende geçiyor. Şehir kurma, diplomasi, taktiksel …

Kütahya Belediyespor’dan U14 Türkiye Oryantiring Şampiyonası’nda başarı

2024-2025 sezonu U14 Türkiye Oryantiring Şampiyonası’nda Kütahya Belediyespor, elde ettiği derecelerle adından söz ettirdi. E12A kategorisinde takım halinde Türkiye üçüncüsü olan temsilcilerimiz, sezon boyunca sergiledikleri istikrarlı performansla Kütahya’nın gururu oldu.