Gıda enflasyonu dünyada yüzde 6,7 olurken Türkiye’de yüzde 43,6 oldu

FAO Açıkladı: Küresel Gıda Enflasyonu ile Türkiye’deki Gıda Fiyatları Karşılaştırıldı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan açıklamada, küresel gıda enflasyonu ile Türkiye’deki gıda fiyatları endeksi arasındaki farkın göze çarptığı belirtildi.

FAO, uluslararası gıda ürünlerinin fiyat değişimlerini takip ettiği Küresel Gıda Fiyat Endeksi’nin aralık ayı sonuçlarını dün duyurdu. Buna göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi Aralık 2024’te bir önceki aya göre %0,5 düşüşle 127 puana geriledi. Aynı dönemde gıda enflasyonu ise %6,7 olarak kaydedildi.

FAO’nun verilerine göre, Gıda Fiyat Endeksi 2024’ü, 2023 seviyesinin yaklaşık %2,1 üzerinde tamamladı. Dünya genelinde gıda fiyatları, Mart 2022’deki Rusya-Ukrayna savaşıyla yaşanan tarihi zirvenin %20,7 altında bulunuyor.

TÜRKİYE’DE GIDA ENFLASYONU %43,6

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon verilerine göre, Türkiye’de gıda enflasyonu 2024’te %43,58 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde, aralık ayında gıda enflasyonu %1,29 olarak görüldü.

Türk-İş’in aralık ayı açlık-yoksulluk verilerine göre, Türkiye’de mutfak enflasyonu aylık bazda %2,06 artarken yıllık enflasyon %46,09 seviyesinde gerçekleşti.

Related Posts

Bakır fiyatları rekor kırdı

ABD Başkanı Donald Trump’ın bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini bildirmesinin ardından bakırın libresi uluslararası piyasalarda 5,81 dolarla rekor kırdı.

Avrupa’dan ABD ile ticaret anlaşması açıklaması: Tüm senaryolara hazırız

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Çarşamba günü Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin ABD Başkanı Donald Trump yönetimiyle bir ticaret anlaşmasına varmak için yakın bir şekilde çalıştığını, ancak Brüksel’in tüm senaryolara hazırlandığını söyledi.

Mevduat sahiplerine kötü sürpriz! 1 milyon liranın getirisi eridi

Mevduatla ya da yatırım fonlarıyla kazanç sağlamak isteyen vatandaşlar için tablo değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni kararla birlikte, faiz gelirlerinden kesilen stopaj oranı artırıldı. Bu artış, yatırımcının net kazancını doğrudan etkiliyor. Artık bankaya yatırılan 1 milyon lira, 32 gün sonunda eskisi kadar kazandırmıyor.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,51 azalışla 11.763,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yüzde 0,15 artarak 11.781,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Rekabet Kurulu bazı başvuruları karara bağladı

Rekabet Kurulu, bazı devralma ve ortak kontrol başvurularını sonuçlandırdı.

Hazine yarın 2 tahvil ihalesi gerçekleştirecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın iki devlet tahvili ihalesi gerçekleştirecek.