“`html
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Bağdat’ta Önemli Mesajlar
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bağdat’ta Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, “Sadece Türkiye’de değil, Irak, Suriye ve hatta İran’da PKK’nın faaliyetlerinin sona ermesi, bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından son derece kritik bir konu” ifadelerini kullandı.
Irak’ta bir dizi temaslarını sürdüren Fidan, Bağdat’ta mevkidaşıyla düzenlediği medya buluşmasında, “Ankara ve Bağdat arasında son derece sıkı bir iş birliği süreci işliyor. Kurumlarımız tüm konularda aktif bir şekilde çalışmakta, sorunları profesyonel bir bakış açısıyla ele alarak çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmektedir. Bilindiği üzere 2024’te Cumhurbaşkanımız tarafından gerçekleştirilen tarihi ziyaret sırasında birçok anlaşma imzalandı ve now we’re focusing on implementing those agreements diligently,” dedi.
Fidan, zamanın gerekliliğine dikkat çekerek, “Bölgede barış, kalkınma ve entegrasyon gereklidir. Parçalanma ve rekabet değil, birlikte çalışma anlayışını benimsemeliyiz. Bölge, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarıyla, insanı, kültürü ve tarihi birikimiyle tam potansiyeline ulaşmaya hazırdır; doğru stratejilerle bu ülkeyi dünya için bir cennet haline getirebiliriz” şeklinde konuştu.
Bakan Fidan, “Irak’ın huzuru, güvenliği ve kalkınması için desteğimiz tamdır” dedi. Irak’ın son yıllarda büyük zorluklar yaşadığını belirten Fidan, “Gördüğümüz kadarıyla, bugün daha istikrarlı ve barış dolu bir Irak var. Türkiye olarak, Irak’ın huzuru ve kalkınmasına katkı sağlamaya her zaman hazırız. Aynı zamanda, Suriye’deki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz ve bu konuda Irak ile iş birliği yapmaya odaklanıyoruz” dedi.
Fidan, bölge ülkeleri arasındaki iş birliğinin üst seviyeye çıkarılması gerektiğine vurgu yaparak, “Güvenimizi pekiştirip, hızlıca kalkınma adımları atmalıyız. Irak’taki siyasi liderlik için, Sayın Sudani dahil olmak üzere tüm taraflara desteklerinden dolayı teşekkür ederim. Sorunlarımızı, bölge ülkeleri olarak kendi aramızda çözmeliyiz; dış desteğe ihtiyacımız yok” ifadelerini kullandı.
Bakan Fidan, su sorununa da değinerek, “Bugün imzalayacağımız su anlaşması, iki ülke tarihindeki en önemli adımlardan biri olacak. Türkiye ve Irak, su kaynaklarını daha verimli kullanmak ve altyapı sistemlerini iyileştirmek için uzun bir süredir çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu anlaşmanın hayata geçmesiyle, Irak’taki su sistemlerinin kalıcı bir şekilde iyileştirilmesi sağlanacaktır” dedi.
Enerji iş birliklerine de dikkate çeken Fidan, “Petrol boru hattının yeniden çalışmaya başlaması önemli bir gelişme. Türkiye ve Irak olarak enerji alanında atmamız gereken daha birçok adım var. Gaz ve elektrik konularında da görüşmeler devam etmekte” açıklamalarında bulundu.
Bakan Fidan, “Türkiye’nin terörle mücadelesinin olumlu gelişmeler göstermesi, sadece ülkemiz için değil, tüm bölge için fayda sağlayacaktır. PKK’nın silahlı eylemlerine son vermesi, Irak için de kritik öneme sahiptir” dedi. Iraklı yetkililerle iş birliğinin devam ettiğini belirten Fidan, “PKK’nın faaliyetlerinin durdurulması, hem Türkiye’nin hem de Irak’ın istikrarı için hayati önem taşımakta” dedi.
Dışişleri Bakanı Fidan, 11 Kasım’da yapılacak olan Irak seçimleri için iyi dileklerini ileterek, “Irak demokrasisinin bu seçimle birlikte olgunlaşmasını bekliyorum. Tüm siyasi partilere seçimlerde başarılar dilerim” şeklinde konuştu. Orta Doğu’da güçlü bir bağa sahip olduklarını belirten Fidan, Irak halkı ile ilişkilerin daha da güçlenmesi için çaba göstereceklerini söyledi.
“`