Dolar Sahiplerini Heyecanlandıran Gelişme: Aylar Sonra Bir İlk Yaşanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekonomi piyasalarına yönelik arka kapı müdahalelerinde bulunması nedeniyle eleştirilirken, hatalı ekonomi politikaları sonucunda önlenemez kur artışlarını baskılayabilmek için 21 Aralık 2021 tarihinde Kur Korumalı Mevduat uygulaması yürürlüğe girmişti.

Aradan geçen 2 yıllık sürede TCMB’ye 818 milyar TL’nin üzerinde zarar yazan ve Hazine’ye büyük yük getiren uygulamanın tasfiyesine yaz aylarında başlanırken, aradan geçen 10 aylık sürede KKM’deki mevduat 140 milyar dolar seviyesinden 72 milyar dolara kadar geriledi.

AYLAR SONRA KKM’DE BİR İLK YAŞANACAK

KKM yükünün yarısını atmayı başaran TCMB, Resmi Gazete’de yayınladığı çok sayıda kısıtlama kararı ile geçtiğimiz aylarda çıkışları hızlandırmış olsa da, son haftalarda KKM’de yaşanan erime adeta durma noktasına geldi.

Ekonomi politikalarından taviz verilmeyeceği ve parasal sıkılaşma sürecine devam edileceğine yönelik açıklamalar dolar/TL paritesinde aşağı yönlü hareketlere neden olurken, bir ayı aşkın süredir artış yaşanmayan dolar kuru KKM yatırımcısını da huzursuz ediyor.

Şirketler ve bireysel yatırımcılar son haftalarda cazip TL mevduat faizlerini değerlendirmeye alırken, S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu artırmasıyla birlikte yabancı sermayenin de Türkiye’ye hızla gireceği düşünülmekte.

Bu nedenle döviz tevdiat hesaplarında son 1 ayda yaklaşık 10 milyar doların üzerinde bir düşüş yaşanırken, çıkan paranın önemli bir bölümünün Türk lirası mevduat hesaplarına geçtiği düşünülüyor. Bu durum, ilerleyen haftalarda KKM’de yaşanacak erimelerin hızlanmasına yönelik beklentilere neden olurken, gelecek hafta itibarıyla KKM’den TL mevduat hesaplarına yönelik çıkışların artması bekleniyor.

KUR KORUMALI MEVDUAT’A YENİ KISITLAMALAR YOLDA

Yaklaşık 2 aydır haftalık ortalama yüzde 0.2 erime gösteren KKM’de düşüş hızının yeniden artmasına kesin gözüyle bakılırken, tasfiyenin kontrollü şekilde yürütülmesi için TCMB, net döviz pozisyonunu iyileştirmeye devam ediyor.

Son 7 gün içerisinde 15 milyar dolarlık alım yaparak net döviz varlıklarını -45 milyar dolara taşıyan TCMB, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “KKM, 2024 sonunda bitecek” açıklamasına paralel olarak biriktirdiği rezerv ile KKM’den çıkışları finanse etmeye hazırlanıyor.

Mevcut şartlar altında KKM’ye yönelik atılacak yeni kısıtlama adımları ile yatırımcıların döviz tevdiat hesaplarına kaçışı beklenmezken, KKM’den çıkacak şirket ve yatırımcıların yıllık bileşik olarak yüzde 70’e yakın faiz sunan TL mevduata geçeceği öngörülmekte.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir