Deprem haritası değişiyor. Bu illerde yaşayanlar dikkat!

Rize’de Meydana Gelen 4,7 Büyüklüğündeki Deprem Üzerine Endişeler Artıyor

Rize’nin Hemşin ilçesinde 15 Kasım 2024’te meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, uzmanları endişelendiriyor. KTÜ Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi olan Prof. Dr. Hakan Ersoy, kayıtlara geçmese de var olan fay hattının bu depremi tetiklediğini belirtti.

Prof. Dr. Ersoy, depremlerin ardından ikincil afet risklerinin arttığını vurgulayarak, “Depremler sonrası genellikle heyelanlar, kaya düşmeleri gibi ikincil afetler de meydana gelebilir. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Trabzon’da yaşanan 5 Ocak’ta 3.2 ve 9 Ocak’ta 3.4 büyüklüğündeki depremlere de dikkat çeken Ersoy, “Bunlar tekrarlayan olaylar. Yani sürekli farklı titreşimlerle karşılaşabiliyorsunuz. Normal şartlarda, heyelan ve kaya düşmelerinin en önemli nedenlerinden biri yapay veya doğal titreşimler ile yağışlardır.

Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bu tür olumsuz etkilerin yaşandığını belirten Ersoy, “Depremler heyelan ve kaya düşmelerine neden olabilir ancak Trabzon’da bu küçük ölçekli depremler doğrudan heyelan veya taşkına yol açabiliyor mu, bunu araştırıyoruz. Geçen yıldan bu yana bu konu üzerinde çalışıyoruz ve sonuca ulaşmaya çalışacağız.”

“Depremin Şiddeti Zemine Göre Değişir”

Depremin şiddetinin zeminle bağlantısına dikkat çeken Prof. Dr. Ersoy, “Depremin şiddeti, zemin türüne göre değişir. Depremin büyüklüğü aynı kalsa da şiddet zeminin türüne bağlı olarak değişebilir. Zemin büyütmesi kavramı mevcuttur. Dolayısıyla, bir kaya ortamında titreşimler farklı hissedilirken, dolgu alanlarında başka şekilde hissedilir.” açıklamasında bulundu.

Doğu Karadeniz illerinde yerleşimin büyük bir kısmının sahil bölgelerinde olduğunu belirten Ersoy, “Günümüzde yerleşimlerin çoğu bu alçak bölgelere, dolgu alanlarına yapılmaktadır. Dolayısıyla, geçmişte hissedilmeyen titreşimlerin günümüzde hissedilme olasılığı artmıştır. Depremler genellikle dolgu alanları üzerinde daha fazla etki yaratır çünkü zemin büyümesi bu alanlarda daha fazladır.

Doğu Karadeniz’de Potansiyel Diri Faylar Tespit Edildi

Son zamanlarda elde edilen jeolojik ve jeomorfolojik verilere göre, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şu açıklamada bulundu:

“Son çalışmalar, Sinop ile Artvin arasında kayma hızı düşük olmasına rağmen Doğu Karadeniz sahiline yakın bölgelerde potansiyel diri faylar bulunduğunu göstermektedir.

Ayrıca, Samsun-Trabzon arasında yapılan denizala…

Related Posts

Avrupa’nın en ucuz ülkesi açıklandı: Giden bir daha dönmek istemiyor

Yurt dışında yaşamak isteyenler için Avrupa’nın en uygun fiyatlı ülkesi belli oldu. Yeni bir araştırma; toplu ulaşım, yakıt, internet, fatura ve dışarıda yemek gibi temel yaşam masraflarına göre en ucuz ülkeleri sıraladı.

CANLI | DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan açıklama yapıyor

CANLI | DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan açıklama yapıyor

Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık yarın ameliyata alınacak

19 Mart operasyonlarında tutuklanan ve yaşadığı sağlık sorunlarının ardından İzmir Katip Çelebi Hastanesi’nde yatan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık için ameliyat kararı verildi. Patoloji raporunda lenfatik bulgulara rastlanan Çalık’ın boynundaki kitle yarın yapılacak operasyonla alınacak.

Karısını dövmek yetmedi! Araya girenler de payını aldı

Şanlıurfa’da bir şahıs, karısını sokak ortasında dövdü. Olayı gören bir vatandaş ise müdahale etmek isterken, şahsın tepkisiyle karşılaştı.

MHP’li Adan’dan AKP’li vekillere tepki: Nereye gidiyorsunuz arkadaş, ayıp ya!

MHP’li Adan’dan AKP’li vekillere tepki: Nereye gidiyorsunuz arkadaş, ayıp ya!

DSÖ’den tüm ülkelere: 2035’e kadar tütün ürünleri ile alkollü-şekerli içeceklerin fiyatlarını yüzde 50 oranında artırın

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dünyadaki ülkelere tütün ürünleri, alkol ve şekerli içeceklerin gerçek fiyatlarını 2035 yılına kadar en az yüzde 50 oranında artırmaları çağrısında bulundu.