Çin’den yeni çip kararı: Intel’e ağır vergiler geliyor

Çin’in Yarı İletken Sektöründe Yeni Düzenleme

Çin’in aldığı yeni bir karar, küresel yarı iletken sektöründe önemli yankılar uyandırdı. İthal edilen çiplerin kökeninin belirlenmesine yönelik getirilen bu yeni düzenleme, Tayvan merkezli üreticileri korurken, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazı büyük yarı iletken firmalarını olumsuz etkileyecek gibi görünüyor.

DEĞİŞİKLİKLERİN DETAYLARI

Çin Gümrük Genel İdaresi tarafından yapılan bu değişiklik ile birlikte, ithal edilen çiplerin menşei artık üretildiği yer olarak kabul edilecek.

Daha önce çipin tasarlandığı veya paketlendiği yer menşei belirlemede etkili olabiliyordu. Ancak yeni kural, yarı iletken üretiminin yapıldığı ülkeyi ön plana çıkarıyor.

Bu yeni düzenleme, özellikle çip üretimini Tayvanlı şirketlere dış kaynak olarak veren AMD, Nvidia ve Qualcomm gibi yarı iletken devleri için avantajlı bir durum yaratıyor.

Bu şirketlerin ürünleri, Çin’in ABD’den gelen ürünlere uyguladığı yüzde 125’lik yüksek tarifeden muaf tutulacak.

ABD’Lİ ÜRETİCİLERE ETKİLERİ

Ancak bu yeni kuralın olumsuz etkileyeceği bazı yarı iletken şirketleri de bulunuyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde üretim yapan Intel, GlobalFoundries ve Texas Instruments gibi firmalar, bu yeni düzenlemeden ciddi şekilde etkilenecek.

Çünkü bu şirketlerin ürettiği çipler, ABD menşeli olarak kabul edilecek ve dolayısıyla yüzde 125’lik ithalat tarifesine tabi olabilecek.

Çin Yarı İletken Endüstrisi Derneği (CSIA) tarafından yapılan açıklamada, yonganın işlendiği yerin, çipin nerede geliştirildiği veya paketlendiğinden bağımsız olarak ‘menşei ülke’ olarak kabul edildiği vurgulandı.

Bu kuralın hem paketlenmiş hem de paketlenmemiş yarı iletken ürünleri için geçerli olduğu belirtildi.

Related Posts

Chrome tarayıcı, OpenAI’ın eline geçebilir!

Eğer Google Chrome’u satmak zorunda kalırsa, OpenAI popüler tarayıcıyı satın alabilir.

Japonya’dan hipersonik füzelere karşı fütüristik elektromanyetik silah

Japonya, hipersonik füze tehditlerine karşı geliştirdiği elektromanyetik top (railgun) teknolojisinde önemli bir adım attı. Japon Deniz Öz Savunma Kuvvetleri, Savunma Tedarik, Teknoloji ve Lojistik Ajansı (ATLA) tarafından yürütülen projede …

TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, yeni nesil 1.4 nm üretim sürecini görücüye çıkardı. “A14” verilen teknolojinin, 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Bu sistem, beraberinde NanoFlex Pro isimli yeni bir optimizasyon …

OpenAI, Google Chrome’u satın mı alıyor?

ABD Adalet Bakanlığı’nın Google’a yönelik yoğun anti-tekel baskısı, teknoloji devini Chrome gibi kilit varlıklarını elden çıkarmaya itebilir. Bu senaryoda, yapay zeka alanının önde gelen oyuncusu OpenAI’nin Google Chrome’a duyduğu ilgi dikkat çekiyor.

3 bin TL altı akıllı bileklik modelleri!

Akıllı bileklikler hem sağlık takibi hem de günlük yaşamı kolaylaştırma açısından çok yönlü teknolojik cihazlar diyebiliriz. Uzun pil ömrü ve şık tasarımlarıyla öne çıkan bu ürünler genellikle uygun fiyatlarıyla da kullanıcıları memnun ediyor. Peki …

Baz istasyonu çökerse ne yapacağız?

Deprem gibi olağanüstü durumlarda baz istasyonları devre dışı kaldığında cep telefonları üzerinden alternatif bir iletişim yöntemi bulunuyor. Wi-Fi ile arama özelliği, baz istasyonları çalışmadığında dahi yakınlarınızı veya acil durum numaralarını …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir