CHP’den Emniyet’e torpil suçlaması: ‘Loto’ mülakat

Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki sivil memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında, 97 puanla Türkiye birincisi olarak derece yapmış adayların dahi, sözlü sınavda elendiğini ifade etti. Öztürkmen, yazılı sınavda barajı ancak geçebilmiş çok sayıda adayın mülakatta 100 puan alarak meslekte yükseltildiklerini de söyledi.

CHP’li Hasan Öztürkmen’in açıklamasının tamamı şöyle:

Emniyet Genel Müdürlüğü kadrosundaki sivil memurlara yönelik, “Görevde Yükselme ve Ünvan Değişikliği Sınavı” 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde, “görevde yükselme” ve “ünvan değişikliği” başlığı altında iki ayrı sınav olarak yapıldı. Yazılı sınavda 60 baraj puanını geçen adaylar, sözlü sınavı (mülakatı) beklemeye başladı. Görevde yükselme mülakatı 12-28 Şubat 2024, unvan değişikliği mülakatı ise 28 Şubat-6 Mart 2024 tarihleri arasında yapıldı. Mülakatta baraj puanı 70 olarak belirlendi.

Yazılı sınav sonuçları yaklaşık 10 gün içinde açıklanırken, sözlü sınav (mülakat) sonuçlarının açıklanması 44 gün sürdü. Mülakat sonuçlarının 20 Nisan 2024 tarihinde açıklanmasıyla, görevde yükselmeyi ve unvan değişikliğini bekleyen başarılı adaylar büyük bir şokla karşılaştı.

Yazılı sınavda 100 üzerinden 98,7 puan alarak, “bilgisayar işletmenleri” arasında Türkiye birincisi olan aday, mülakatta verilen 64 puanla elendiğini öğrendi. Sadece o değil. Aynı puanla yazlı sınavda Türkiye 4’üncü ve 5’incisi de mülakatta verilen 60’ar puanla “başarısız” sayıldı. 97,5 puanla 8’inci ve 9’uncu olan iki aday da 62 ve 65 mülakat puanlarıyla liste dışı bırakıldı.

“Elektrik mühendisliği” branşında 88 puanla 1’inci olan aday, mülakatta verilen 60 puanla “başarısız” sayıldı. “Elektrik” branşı 4’üncüsü de mülakatta elenen isimler arasında yer aldı. Şoför branşından sınava giren ve yazılı sınavda 90 üzeri puan alarak sıralamada 1,3,4 ve 5’inci olan adaylar da ne yazık ki hak ettiklerini alamadı.
Özetle, Türkiye çapında rekor puanlarla ilk 10’a giren adayların büyük kısmı mülakatla elenmiş oldu.
Liste uzun… 96 puanla, Türkiye 14, 15, 17, 19, 22 ve 28’incileri de mülakatta loto oynar gibi standart şekilde verilen 55-60 puanlarla liste dışı kaldı. Toplamda 90 ve üzeri puan almış tam 53 aday, sözlü sınavın ardından “başarısız” sayılarak meslekte yükseltilmedi. Yazılıda 80 ve üzeri puan alan ancak mülakatla liste dışı kalan adayların sayısı ise 54!

100’LÜK MÜLAKATLAR

Peki diğer yandan rekor puanlı adaylar yerine kimler sınavda başarılı sayıldı?
Örneğin R.Ç’nin bir ilimizde “bilgisayar işletmeni” ünvanıyla girdiği yazılı sınavda 60,26 puan aldığı görülüyor. Barajı bindelik oranlarla geçebilmiş. Mülakatta aldığı puan ise 100! R.Ç sözlü sınavdan aldığı tam puanla, Türkiye 1’incisi olan 98,7 puanlı adayın üstüne geçiyor!

Başka bir ilimizden farklı bir örnek… “Bilgisayar işletmeni” ünvanıyla yazılı sınavdan 64,10 puan alan F.D, mülakattan aldığı 100 tam puanla, Türkiye derecesi yapmış ve ilk 10’a girmiş adayları geride bırakmayı başarıyor!

H.K da mülakatta rekor puan alanlardan. Yazılı sınavdan aldığı 69,23 puana rağmen, sözlü sınavdan gelen 99 puanla görevde yükselmeye hak kazanıyor. Yazılı sınavda 98 almış adayı gerisinde bırakmayı başarıyor!

Elimizde yüzlerce örnek var. Hepsi belgeli. Yazılı sınavda rekor puan almış yüzlerce aday, mülakat denilen torpil sistemiyle başarısız sayıldı. Sadece Emniyet’teki bu sınavda mağdur sayısı yüzlerce. Ailelerini katarsanız binlerce…

‘PUANLAR TEK ELDEN ÇIKMIŞ GİBİ’

Bakın bu sınavdan mağdur olmuş bir kardeşimiz ne diyor:

“Emniyet Müdürlüğünün sivil memurların görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavında çok yüksek puan almış fakat mülakat sınavında 55 -60- 65 verilerek maalesef elenen ismini tespit ettiğimiz 120 civarında arkadaşımız var. Hatta İçlerinde 98 yazılı puanı alarak Türkiye birincisi olan arkadaşlarımız mülakatta 64 verilerek elendi.

Yaklaşık bir yıldır bu sınav gündemimizdeydi. Canla başla çoluk çocuğumuzdan, sevdiklerimizden, daha nelerden fedakarlık ederek bu puanları aldık ama gelin görün ki mülakatlarımıza 55- 60 -65 verilmiş.
Mülakat puanlarında nedense hiç küsurat yok. 5 kişilik komisyonun vereceği 6 farklı kriterden 6 farklı puanın aritmetik ortalaması nasıl oluyor da bir tam sayı çıkıyor? Bariz tek elden çıkmış gibi. Bu puanlar komisyonun verdiği puanlar olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü puanların tamamına yakını 55-60-65 gibi 5’in katları şeklinde. Arada sırada bir 62, 63, 64 var.

Hakkımızın yenmesi kadar, içimizi en çok acıtan ikinci şey ise onlarca boş kadro kalmasına rağmen bizi elemeleri olmuştur. Kurum yükselmemize imkan vermiyor. Burası da ayrı bir yaradır.

Sınava girenlerin büyük bir çoğunluğu teknisyen yardımcısıdır. Yani en alt kademe memurdur. Mesleki branşlarımız olduğu halde, temizlik çaycılık, kalorifercilik, bariyer taşıma gibi aklınıza gelen her işi yaptırabiliyorlar. Aramızda 55 yaşına gelmiş olanlar var. Bu abilerimiz maalesef ellerinde süpürge ve çay tepsisi tutarak emekli oluyor. Aramızda yüksek lisans yapanlar da var. Ben yüksek lisans öğrencisiyim. 92 puan aldım ama 55 mülakat verilerek elendim. Benim gibi hikayesi olan onlarca arkadaşım var.
Tek bir soruyla eleme yapılmıştır. Soruyu bilenler dahi elendiler. Bunların belgeleri var. Mülakatta sorulan soruya verdiğimiz cevabı kağıda yazdırıp imzalatıp aldılar. Kamera kaydı bildiğimiz kadar olmadı. Mülakat salonunda tek bir kamera farketmedik ama gelin görün ki, yazılı sınavında her sınıfta kamera vardı…”

HER KURUMDA BAŞKA BİR SKANDAL

Daha geçen hafta Adalet Bakanlığı’ndaki görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında yaşanan mülakat skandalını belgeleriyle açıklamış, sınavın iptali için Ankara İdare Mahkemesi’ne davamızı açmıştık. Şimdi de Emniyet’te yaşanan mülakat skandalıyla karşı karşıyayız. Her hafta başka bir kurumda aynı skandala şahit oluyoruz.

Kamudaki atama ve yükselme sistemi, baştan sona haksız, hukuksuz. Biz hem Meclis’te hem adliyelerde, gerekirse de sokaklarda, mülakat mağduru yüzbinlerce vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu “hak yeme” sistemi, bu torpil düzeni, bu liyakatsızlar saltanatını bitirmek için sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir