BTÜ’nün bitkisel atık projesine TÜBİTAK desteği

TÜBİTAK Destekli Bitkisel Atık Projesi

BURSA (İGFA) – Bursa Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Sebahat Özdemir’in liderliğinde gerçekleştirilen “Bitkisel Artık Proteinlerinin Yapısal Modifikasyonu ve Pickering Emülsiyonlarında Kullanımı” başlıklı proje, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Seher Kumcuoğlu’nun danışmanlığında TÜBİTAK 1002-A programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında 12 ay sürecek çalışmalar neticesinde, kabak çekirdeği ve kenevir küspelerinden elde edilen proteinlerin modifiye edilerek lifli yapılar oluşturulması ve yeni nesil Pickering emülsiyonların geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Yüksek biyolojik aktiviteye sahip kurkumin gibi doğal bileşenlerin kapsüllenmesinde kullanılacak olan bu emülsiyonlar, araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır.

Araştırmacı Sebahat Özdemir, projenin önemine vurgu yaparak, “Kabak çekirdeği ve kenevir küspeleri genellikle atık olarak görülse de bu çalışmada değerli kaynaklar olarak ele alınmaktadır. Yeni yöntemlerle işlenen küspeler, nanofibril lif yapılarına dönüştürülerek stabil emülsiyonların oluşumuna katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.

Özdemir, proje kapsamında kurkuminin nanofibril tabanlı Pickering emülsiyonlar ile daha etkili hale getirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bu gelişme, kurkuminin biyo yararlanımını artırarak daha etkili sonuçlar doğuracaktır.

GIDA, İLAÇ, KOZMETİK GİBİ SEKTÖRLER KULLANACAK

Özdemir, “Bu yenilikçi yaklaşım sadece gıda ve sağlık sektörlerini değil, kozmetikten ilaç sektörüne kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Projenin çıktıları, doğal ve sürdürülebilir çözümler arayan endüstrilere büyük fayda sağlayacaktır” şeklinde konuştu.

Projenin temel hedeflerinden ve katkılarından bahseden Özdemir, “Tarımsal atıkların yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesi, doğal kaynaklardan stabil emülsiyonların elde edilmesi ve biyoaktif bileşenlerin biyoyararlanımının artırılması gibi amaçları bulunmaktadır. Aynı zamanda, çevre dostu alternatiflerin geliştirilmesiyle endüstrilere önemli bir katkı sağlanacaktır. Doğal ve sürdürülebilir bir yaklaşım sunan bu inovatif proje, bilim ile endüstriyi bir araya getirerek geleceğin sürdürülebilir teknolojilerine öncülük edecektir” dedi.

Related Posts

Malatya’da asker konvoyu ortalığı karıştırdı

Olay, saat 23.00 sıralarında Yeşilyurt ilçesi Yüzakı Bulvarı üzerinde bulunan Yüzüncü Yıl Kent Parkı mevkiinde meydana geldi. İddiaya göre, asker uğurlaması için konvoy oluşturan bir grup ile trafik polisleri arasında başlayan tartışma kısa sürede …

İsrail “yardım tuzağında” 773 Filistinliyi katletti!

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde, ABD İsrail güdümlü “Gazze İnsani Yardım Vakfı” kanalıyla kurulan “yardım dağıtım merkezleri”ne düzenlediği saldırılarda 27 Mayıs’tan bu yana 773 Filistinli yaşamını yitirdi, 5 bin 101 kişi ise yaralandı. 41 kişinin …

ABB’den “TBMM’de içme suyundan kaynaklı salgın yaşandığı” iddialarına yanıt

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), yakın zamanda “Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) içme suyundan kaynaklı salgın yaşandığı” iddialarına ilişkin incelemeler yapıldığını, bu incelemeler sonucunda suda olumsuz bir durum tespit edilmediğini bildirdi.

Çanta için kadını yerde sürüklediler: O anlar kamerada

Adana’da motosikletli Kerim A. ve Sezai Y., yol kenarında bekleyen Esra A.’nın içinde 6 bin TL, cep telefonu ve hesap kartlarının bulunduğu çantasını kapkaç yöntemiyle çaldı. Şüphelilerin, Esra A.’yı yerde sürükleyerek çantasını aldığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.

Srebrenitsa’nın acısı hala taze! 7 kurbanın cenazeleri anıt mezara taşındı

Srebrenista soyıkırımının kurbanları geçen 30 yıla rağmen hala defnedilmeye devam ediyor. Bosna Hersek’in doğusundaki Srebrenitsa’da katledilen 7 kurbanın yeşil çuhaya sarılı tabutları, defnedilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı’na taşındı. SREBRENİTSA …

Türkiye’de savcıları harekete geçiren Grok, ABD’de arabalara yerleşiyor

Elon Musk’ın yapay zekâsı Grok, Türkiye’de kriz çıkarırken ABD’de Tesla araçlarına entegre ediliyor. Sürücünün komutlarıyla araç içi sistemleri yönetecek Grok, haftaya yollarda olacak. Türkiye’de ise hakaret ve nefret söylemleri nedeniyle yasaklanan sistemin akıbeti belirsiz.