B12 vitamini eksikliği sinir hücrelerine kalıcı hasar verebilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Abdullah Özkardeş: B12 Eksikliği Sinir Hasarlarına Yol Açabilir

Abdullah Özkardeş, Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden, yaptığı açıklamada B12 vitamininin sınırda veya düşük olması durumunda geri dönüşü zor nörolojik hasarlara neden olabileceğini belirtti.

Bilgilendirmeye göre, B12 vitamini seviyeleri normal kabul edildiğinde bile beyin sağlığının risk altında olabileceği vurgulandı.

Kaliforniya Üniversitesi San Francisco’da gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, kan testlerinde sınırda veya düşük normal seviyelerde B12 vitamini bulunması, ileri yaşlarda bilişsel gerilemeye ve beyinde hasara yol açabiliyor.

Özkardeş’in açıklamalarında, B12 vitamininin sadece kansızlıkla değil aynı zamanda sinir sistemi sağlığıyla da ilişkili olduğuna dikkat çekildi.

Özkardeş, “Eksikliği, geri dönüşü zor sinir hücresi hasarlarına yol açabilir. Özellikle yaşlı bireylerde unutkanlık ve reflekslerde yavaşlama gibi belirtiler varsa, erken dönemde B12 takviyesi düşünülmelidir.” şeklinde konuştu.

B12 vitamininin sinir sisteminin sağlıklı işleyişi için kritik olduğunu vurgulayan Özkardeş, eksikliğinin zamanla sinir hücrelerinde geri dönüşü zor hasarlara yol açabileceğini belirtti.

Beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabileceğini belirten Özkardeş, “Özellikle yaşlı bireylerde unutkanlık, dikkat eksikliği ve reflekslerde yavaşlama gibi şikayetler varsa, B12 düzeyi daha detaylı şekilde değerlendirilmelidir.” ifadelerini kullandı.

Özellikle yaşlı bireylerde ve nörolojik belirtileri olan hastalarda klinik semptomlara ve işlevsel belirteçlere de bakılması gerektiğini belirten Özkardeş, B12 seviyesi düşük olan hastalarda erken dönemde takviye başlanmasının bilişsel gerilemeyi ve olası beyin hasarını önleyebileceğini söyledi.

Yaşlı bireylerin B12 seviyelerini düzenli olarak kontrol ettirmesi gerektiğini söyleyen Özkardeş, nörolojik belirtileri olan hastalarda erken dönemde B12 takviyesi başlamanın kritik olduğunu vurguladı. (AA)

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.