BDDK’nın yeni raporu yayımlandı: Bankacılık sektörü ilk çeyrekte kâr etti!

Bankacılık Sektöründe Kârlılık Yükselişte!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), 2025 yılı ilk çeyreğine ait bankacılık sektörü aylık raporunu açıkladı.

Bankacılık Sektöründe Kâr Artışı Devam Ediyor

Rapora göre, bankacılık sektörü şubat ayında 70,9 milyar TL kâr açıkladı. Mart ayında ise bu rakam 97,9 milyar TL’ye yükseldi.

Açıklamalara göre, Mart 2025 itibarıyla Türk Bankacılık Sektörü’nün aktif büyüklüğü 36 milyon 131 bin 512 TL olarak gerçekleşti ve bir önceki yılsonuna göre 3 milyon 474 bin 278 TL artış gösterdi.

En Büyük Aktif Kalemler Belirlendi

Mart ayında sektörün en büyük aktif kalemi krediler 17 milyon 633 bin 383 TL iken, menkul değerler ise 5 milyon 765 bin 848 TL oldu. Aktif toplamı yüzde 10,6, krediler toplamı yüzde 9,9 ve menkul değerler toplamı ise yüzde 10,3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde kredilerin takibe dönüşüm oranı yüzde 1,93 olarak kaydedildi.

Bankaların en büyük kaynağı olan mevduat, 2024 yılsonuna göre yüzde 11,9 artarak 21 milyon 145 bin 469 TL’ye yükseldi.

Özkaynak toplamı ise yüzde 6,5 artarak 3 milyon 86 bin 863 TL’ye çıktı. Mart 2025 döneminde sektörün dönem net kârı 216 milyon 114 bin TL olarak gerçekleşti ve sermaye yeterliliği standart oranı yüzde 17,63 düzeyinde bulunuyor.

Related Posts

İhracatta nisan ayında geçen yıla göre artış

Uludağ İhracatçılar Birliği UİB’nin 2025 Nisan ayı ihracat rakamları açıklamasına göre nisan ayında ihracatı 3,2 milyar dolar olan UİB’nin, yılın ilk 4 aylık ihracat tutarı da 13 milyar 65 milyon 358 bin dolar oldu.

Bakan Kacır: “İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) bir “bilişim adası” olmasını istediklerini belirterek, “KKTC’yi sadece kendi çocuklarımızın değil, bütün dünyadan bilişimcilerin, dijital teknoloji alanlarında ürünler, hizmetler geliştiren insanların adresi haline getirmek üzere çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Yurt dışından alışveriş yaparken dikkat! Hem banka hem de kişisel verileriniz kaydediliyor

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurt dışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirterek “Özellikle Türkiye’de herhangi bir temsilcisi bulunmayan yabancı elektronik ticaret sitelerinde karşılaşılacak sorunlarda muhatap da bulunmuyor. Bu nedenle tüketicilerimizin yurt dışı alışverişlerde daha dikkatli olmasını öneriyoruz” dedi.

Gerçek, TÜİK’in verilerinde değil mutfakta!

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, TÜİK’in 5 Mayıs’ta açıklayacağı enflasyon verileri öncesinde “Açıklanan her düşük oran, halkın maaşından ve sosyal haklarından çalınan zam demektir. Makyajlı verilerle bile gerçeği artık gizleyemiyorlar.” sözleriyle uyardı.

Bu ülkelerdeki gelir oranları Türkiye’yi geride bıraktı: ‘Sadece Bulgaristan’ı geçebildik’

Avrupa’daki ortalama aylık net gelire göre, Türkiye sadece Bulgaristan’ı geçebildi. Siyasal İktisatçı İnan Mutlu “AB’de ortalama aylık net gelir 2 bin 464 Euro iken, Türkiye’de 953 Euro” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir