Gıda maddelerini buzdolabında mı yoksa dolapta mı saklanması gerektiği hep merak edilmiştir. Bazı temel gıda maddelerinin muhafaza edilme koşulları hala daha tartışılırken yıllardır asla buzdolabında saklanmaması gerektiği vurgulanan patates, tekrar gündem haline geldi.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre patatesi düşük sıcaklık olan ortamda saklamak onun olası sağlık problemlerine sebebiyet vereceğini açıklamışlardır. Düşük sıcaklık olan ortamda saklanan patatesler de fazladan şeker oluşumu tetiklendiği ve bu şekerinde akrilamid dönüşebileceği belirtilmiştir.
Akrilamid uzmanlar tarafından “patates ve ekmek gibi nişastalı yiyeceklerin yüksek sıcaklıklarda (120°C’nin üzerinde) pişirilmesiyle oluşan kimyasal bir madde” olarak tanımlanmış ve bu maddenin kansere yakalanma riskini arttırdığını açıklamışlardı.
BUZDOLABINDA PATATES SAKLANIR MI?
Uzmanlar tarafından yapılan son yapılan çalışmalarda yıllardır alışık olduğumuz bu durum tersine döndü. Uzmanlar artık patatesin buzdolabında da gönül rahatlığıyla saklanabileceğini belirtti. Food Standards Agency (FSA) tarafında yapılan açıklamaya göre;
“Gıda, Tüketici Ürünleri ve Çevredeki Kimyasalların Toksisitesi Komitesi (COT), tarafından yapılan yakın tarihli bir incelemeye göre; patateslerin evde buzdolabı içerisinde saklanmasının zararlı olmadığı görülmüştür. Serin ve kuru bir alanda saklamaya kıyasla, buzdolabında patates saklamakta akrilamid oluşturma potansiyelini büyük ölçüde etkilememiştir”.
Yiyecek israfına sebep olmamak için patatesleri serin ve kuru bir ortamda ya buzdolabında gönül rahatlığıyla saklayabilirsiniz.
PATATESLER BUZDOLABINDA MI YOKSA TEZGÂHTA MI DAHA UZUN SÜRE DAYANIR?
Uzmanlara göre patatesleri buzdolabında saklamakta, tezgâhta saklamak da eşit derecede dayanmasını sağlıyor. Ancak patatesleri buzdolabında sakladığınız yere göre de ömrü etkilenmektedir.
PATATESLER YEŞERİP FİLİZLENDİKTEN SONRA YENİR Mİ?
Uzmanların yaptığı açıklamalarda yeşerip filiz veren patatesleri kullanmamanızı tavsiye ediyor. Ancak yine de kullanmak zorunda kalırsanız eğer kullanmadan önce yeşeren ve filizlenen yerlerini kesip atmak gerekiyor. Bu yeşil kısımlarda glikoalkaloitler adı verilen yüksek düzeyde doğal toksinler barınabilir. Yüksek düzeyde glikoalkaloide maruz kalmak, sindirim sistemini bozabilir, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi semptomlara sebep olabilir.