Prof. Dr. Yüksel: Aile öyküsü kolorektal kanser riskini artırıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel’den Kolorektal Kanser Uyarısı

Genetik yatkınlıkla ilişkili olan kolorektal kanser hakkında önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Bülent Cavit Yüksel, ailesinde bu hastalığa dair öykü bulunan kişilere seslendi. Yüksel, “Eğer birinci derece akrabalarınızdan birinde kolorektal kanser teşhisi konmuşsa, risk altında olduğunuzu unutmayın ve hemen tarama testlerine başlayın” dedi.

Dünya genelinde en sık görülen kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserle ilgili konuşan Prof. Dr. Yüksel, erken teşhisin ve düzenli taramaların hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunanlar için tarama testlerinin hayati önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Yüksel, “Kolorektal kanser genetik faktörlere bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Aile geçmişi olan bireylerde risk, genel nüfusa göre oldukça yüksektir. Bu nedenle, birinci derece akrabalarında kolorektal kanser teşhisi konulan bireylerin standart tarama yaşını beklemeden erken dönemde taramalara başlaması gerekmektedir. Birinci derece akrabalarda özellikle 50 yaşından önce kolorektal kanser tespit edilmişse, bu durum ailede genetik yatkınlığa işaret edebilir. Bu durumlarda tarama testleri, 40 yaşından itibaren ya da aile üyelerinde kanser teşhisi konulan yaşın 10 yıl öncesinden başlamalıdır” şeklinde konuştu.

“Tarama testleri asla ihmal edilmemeli”

Prof. Dr. Yüksel, kolorektal kanser taramalarında kullanılan yöntemler hakkında da bilgi vererek, “Kolonoskopi, kolorektal kanserin erken teşhisi için altın standarttır. Poliplerin tespit edilmesi ve çıkarılması, kanser riskini azaltabilir. Bunun yanı sıra gaitada gizli kan testi ve diğer non-invaziv testler de tarama programlarına dahil edilebilir. Kolorektal kanser, genetik faktörlerin yanı sıra yaşam tarzıyla da ilişkilidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve ideal kilonun korunması, riskleri azaltmada önemli rol oynar. Ancak aile geçmişi olan kişiler için bu önlemler yeterli olmayabilir. Tarama testlerinin görmezden gelinmemesi gerekmektedir. Genetik yatkınlık büyük bir risk faktörü olsa da erken teşhis ve düzenli takip ile kolorektal kanserin üstesinden gelmek mümkündür. Aile geçmişi olanlar, taramalar sayesinde kanser riskine karşı önceden tedbir alabilir. Bu nedenle, risk faktörlerini bilen herkesin doktorlarıyla tarama programları hakkında görüşmesi önemlidir” şeklinde konuştu. (DHA)


Günün öne çıkan haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, CHP’nin ön seçim kararını destekledi: Demokratik devrim! Tek yol erken seçim!

TIKLAYIN – ABD’de uçakla helikopter çarpıştı, 18 kişinin cesedine ulaşıldı

TIKLAYIN – Yüzlerce suç duyurusu sonuçsuz kaldı; eski AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu’nun ifadesi alınmadan dosya kapatıldı

TIKLAYIN – Otel çalışanları patronu yalanladı: “Gece güvenlik yoktu; yangın alarmı, müşteriler odalarda sigara içtiği için kapalıydı”

TIKLAYIN – UEFA Avrupa Ligi’nde “Türk derbisi” olabilir; işte Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tur ihtimalleri

Related Posts

Her prostat ameliyat gerektirmez

Prostat büyümesi ya da kanser tanısı alan herkesin ameliyat olması gerekmez. Bazı durumlarda izlemek bile yeterlidir. Doğru tedavi kararı yaş, genel sağlık şikâyet düzeyi ve yaşam kalitesi beklentisine göre kişiye özel verilir.

Klorlu havuzlar diş minesini sessizce eritiyor!

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, “Yaz mevsimiyle birlikte yüzme havuzları dolup taşarken, diş sağlığını tehdit eden büyük bir tehlike göz ardı ediliyor. Klorlu havuzlarda kontrolsüz pH seviyeleri, özellikle genç yüzücülerde diş minesinin çözünmesine, hassasiyet artışına ve çürük oluşumuna neden oluyor” dedi.

Hafızayı silgi gibi siliyor: Bu yemeği yemeyi bırakın!

Harvard Üniversitesi’nin araştırması, beyin fonksiyonlarına ciddi zarar veren besinleri tek tek ortaya koydu. Özellikle bir yiyecek var ki, her gün tüketenlerde hafıza kaybı riski hızla artıyor. Uzmanlar uyarıyor: Bu gıdayı hayatınızdan çıkarın, beyninizi koruyun!

Hapşırma ve öksürmeyle bulaşıyor! Tedavisine hemen başlamak kritik önem taşıyor

Öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında havaya yayılan damlacıklar yoluyla çok kolay ve çok hızlı bulaşabilen menenjit, tanı ve tedavisinde gecikildiğinde kalıcı nörolojik hasarlara hatta ölüme neden olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Kurt, bebeklerde ve çocuklarda menenjitin önemli belirtilerini, toplumda bu tehlikeli hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışları anlattı.

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

Uzmanı uyardı: Ekran bağımlılığı çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.